Пети фестивал на ореха в Голямо Дряново

За 5-ти пореден път казанлъшкото село Голямо Дряново ще е домакин на Националния фестивал на ореха. Организатори са местното кметство и читалище „Зора -1902“.

Фестивалът, за който голямодряновци се стягат от месеци, очаквайки гости от близо и далеч, ще се в събота- 20-ти октомври.

Фестивалът се провежда под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове и лично на земеделския производител Георги Василев.

В рамките на фестивала ще се представят различни занаяти и производители на биопродукти, кулинарна благотворителна изложба с ястия, приготвени с орехи, които ще консултира лично „звездният“ готвач Иван Звездев.

Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на красотата на оригиналните и самобитни български национални носии в поредната подредена изложба, както и да присъстват на демонстрации на машини за преработка на черупкови плодове.

По традиция фестивалът предлага и богата развлекателна програма.
Този път посетителите ще бъдат радвани и забавлявани от ансамбъл „Загорче“, сдружение „Калоферови хайдути“и други формации. Специален гост на фестивала на ореха ще е народният изпълнител Николай Славеев.

Организаторите на фестивала уточняват, че ще приветстват всеки, който уважи събитието и пристигне на него с национална носия.

Въпреки кратката история на съществуването си, националният фестивал на ореха в Голямо Дряново вече се превърна в желана и атрактивна със своята самобитност и колорит дестинация за любителите на българските обичаи и автентични празници и занаяти.

Голямо Дряново не случайно е домакин на ореховия фестивал: в землището на селото се отглеждат най- големите плантации с орехови насаждения, които са над 2 500 декара.

Източник: zakazanlak.bg

Call Now Button