Седми фестивал на ореха в Голямо Дряново

Отново заедно

След две годишно прекъсване, в казанлъшкото село Голямо Дряново отново ще има Националният фестивал на ореха, организиран от кметството, Народно читалище „Зора – 1902“ и местен спонсор.

Събитието е на 22 октомври в парка до кметство в Голямо Дряново и във фоайето на местното читалище. Фестивалът се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, а това е неговото седмо издание.

Началото е в 10 часа, когато започва представянето на производители на черупкови плодове, на занаяти и на производители на био продукти. Досега има записани около 20 производителя на орехи, бадеми, лешници, ядки, както и на пчелни продукти. Ще има и изложители на хляб, на сирена, на мурсалски чай и други., споделят организаторите.

Занаятчиите, които ще представят изделията си, са над 30. Посетителите ще могат да видят демонстрация на машини за събиране и преработка на орехи и лешници, както и демонстрации на производство на олио от орехи, т.н. шарлан. Във фоайето на НЧ „Зора – 1902“ гостите ще имат възможност да разгледат изложба с богатата колекция от автентични народни носии на „Трио Калина“. В програмата е включена и кулинарна изложба на храни със съставка орех.

По обед ще започне официалната програма на фестивала, която включва гостуващи читалищни състави от цялата страна, както и пресъздаване на народни традиции. В нея ще вземат участие Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, Музикална фолклорна група „Тракиец“, сдружение „Калиферови хайдути“ и читалищни състави от Войнягово, Орехово, Преславен, Градище, Копринка, Дунавци, Ясеново и Овощник. „Програмата ще завърши с така нареченото „народно веселие“ с участието на оркестър „Павел баня“.

По време на фестивала в Етнографски комплекс „Светилото“, който е партньор на организаторите, ще могат да бъдат разгледани още изложбата с живопис на Лиляна Петрова, фотографската експозиция на Татяна Бончева и Милко Станев, както и музейната сбирка „Ланкова къща“.

В Голямо Дряново там се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст над 500 години, в чест на който през 1965 година е издадена пощенска марка, посочват от Община Казанлък на официалния си сайт. В селото се намира и един от най-големите орехови масиви от български сортове.

Източник: zakazanlak.bg

Call Now Button